Οι υπηρεσίες του προγράμματος εστιάζουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο πληθυσμού τόσο σε μαζικό επίπεδο όσο και κατά περίπτωση, σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον προληπτικό έλεγχο χρόνιων ασθενειών, όπως η υπέρταση και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ν. Alzheimer και η κατάθλιψη.
Σχετικά με την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων διενεργούνται εξετάσεις όπως η μέτρηση αρτηριακής πιέσεως, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος. Σχετικά με την πρώιμη διάγνωση χρονίων αναπνευστικών νοσημάτων, διενεργείται εξέταση σπιρομέτρησης, ειδικά σε χρόνιους καπνιστές, σε άτομα με ιστορικό επαγγελματικής έκθεσης σε χημικές ουσίες, σκόνες ή μικροσωματίδια (αρτοποιοί, εργάτες σε λατομεία ή μαρμαράδες, ξυλουργοί, εργάτες σε βιομηχανίες επεξεργασίας αμιάντου ή χημικών, κλπ.) και σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν χρόνιο επίμονο βήχα, δύσπνοια, αναπνευστικό συριγμό ή βήχα κατά την προσπάθεια ή θωρακικό. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις αποσκοπούν στην πρώιμη ανίχνευση των νοσημάτων προκειμένου οι ασθενείς να παραπέμπονται στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο στις κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες για περαιτέρω αντιμετώπιση τους.
Επίσης διενεργούνται τεστ άνοιας και κατάθλιψης για την έγκαιρη ανίχνευση ψυχικής νόσου.